Qigong / Tai Chi

Praktische informatie Qigong / Tai Chi

Trainingstijden

NIEUW SEIZOEN START OP ZATERDAG 4 SEPTEMBER
Zaterdagochtend: aanvang 09.00 tot 10.15 uur
Gelieve 5 minuten voor aanvang van de les aanwezig te zijn

Trainingsplaats 1

Yoga-ja zaal
Klootsemastraat 1 (voormalige gevangenis, voor levenslang sportplezier ūüėä)
Doetinchem
Auto parkeren op parkeerplaats buiten bij hoofdingang, dan de brug over gracht nemen, daarna rechtsaf, na 50 m. links

Trainingsplaats 2

Buurthuis Varssel
Zelledijk 22, Varssel
Trainingstijd: elke woensdagavond van 19.30 – 21.00 uur

Trainingsplaats 3

Alleen voor Qigong: Op afspraak in besloten kring bij U thuis, in uw tuin, ergens in de natuur. Trainingstijden in overleg. Bij minimaal 2 deelnemers/sters kunnen we starten.

Kleding

Kleding mag niet knellen.
Schoeisel: geen hakken, liefst zoveel mogelijk platte zool. Dikke sokken mag ook, evenals blootvoets

Contributie

Na 1 gratis kennismakingsles betaal je ‚ā¨ 12,50 per les van 5 kwartier bij 1 x trainen per week. Bij voldoende belangstelling kunnen meerdere trainingen
georganiseerd worden.

Rekeningnummer

t.a.v. J. Verstegen
NL40 INGB 000 354 0964

Telefoonnummer

06 ‚Äď 16259967


Good Spirit Sport is onderdeel van Body Mind Sport Gelderland

Voor wie

Voor iedereen die wat meer innerlijke rust, harmonie en gezondheid in body en mind zoekt

Lesopbouw

Qigong (soort van Chinese Yoga) omvat een serie rustige weldadige oefeningen ter versterking van lichamelijke gezondheid en een ontspannen en sterke geest. Tijdens de les geen rondjes rennen of krachtoefeningen zoals opdrukken maar ademhalingsoefeningen, meditatie, en speciale lichaamsoefeningen.
De lessen zijn vanwege de rustige Body&Mind oefeningen voor iedereen ongeacht lichamelijke conditie goed te volgen. Opvallend is de enorme toename van mentale rust, alsof je jezelf eindelijk in het echt tegenkomt. In deze lessen zijn ook meerdere Tai Chi thema’s opgenomen.

Inhoud cursus

Qigong

Qigong is al duizenden jaren oud en is gebaseerd op natuurprincipes.
Qi = het Chinese concept van levensenergie,
Gong = de kunst‚ÄĚ of ‚Äúvaardigheid‚ÄĚ.
Qigong = het beheersen van en werken met vitale levensenergie‚ÄĚ
Opmerkelijk is dat vrijwel alle oude culturen zoals Indianen, Eskimo‚Äôs, Aboriginals, oude Grieken, etc. werkten met vitale levensenergie maar helaas heeft in de Westerse cultuur de eenzijdige ratio de overhand genomen. In de Chinese traditie is het beheersen van en werken met de levensenergie voor verschillende gebieden ontwikkeld en zijn er vele Qigong-systemen. In al deze methoden wordt er ge√Įntegreerd gewerkt met lichaam, geest en ademhaling. Qigong wordt vooral toegepast voor geneeskundige, geestelijke en martiale doeleinden en kent voor iedere toepassing verschillende methoden en technieken.
Het beoefenen van Qigong zorgt voor gezondheid in lichaam en geest. Een veel gehoorde opmerking is dat beoefenaren zich zo zalig rustig voelen tijdens/na een training. Qigong zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt, je veel meer energie zult krijgen, en werkt zeer positief op zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Ik behandel meerdere onderdelen uit Qigong zoals 8 van Brocade, Shaolin White Crane Soft Qigong, Wild Gooze, Chansi Qong, Draak, 6 Dieren, 13 Luohan, stok qigong, etc.

Qigong is beslist een parel binnen de Body&Mind sporten.

Tai Chi

Tai Chi en Qigong zijn aanvullend en overlappend, daarom worden ook Tai Chi thema’s in de cursus behandeld.
Tai Chi wordt het overal in de wereld, ongeacht religie, ras, geslacht, etc. om meerdere redenen beoefend. Voor meditatie in beweging, voor zelfverdediging, en voor de gezondheid. In China beoefenen miljoenen mensen iedere dag Tai Chi om hun gezondheid te verbeteren en te onderhouden. U zult het vast weleens gezien hebben, t.v.-beelden van een park in China waar veel mensen uiterst traag allerlei fascinerende bewegingen maken. In het ‚ÄúWesten‚ÄĚ is Tai Chi vooral bekend geworden als meditatie in beweging, en natuurlijk voor de gezondheid bevorderende effecten: verbetering van lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn.
Een aantal principes:
  • de geest kalm maar alert
  • het lichaam maximaal ontspannen
  • een optimale lichaamsstructuur
  • een goede gevoelsbinding met de aarde
  • bewegen vanuit je centrum
  • eenheid in lichaam en geest
  • evenwicht en balans

Max aantal deelnemers

14